21 Mart 2010 Pazar

Maydanoz Günler

Artık bir şeyler yazmanın vakti geldi.Geçtiğimiz zamanda evde kepasasa çalışmaktan beynim sulanmış durumda.Fena halde sıkılıyorum bende,ders dışındaki vakitlerde uğraşacak bir şey bulmalıyım diye düşündüm,havalarda güzelleşmişken bitki,börtü,böcek işine gireyim dedim.Aslında akvaryumumu tekrar kurayım dedim ancak düşünüyorum da fena masrafa sebep olacak.Bitkisiz akvaryumun gönlümde yeri yok haliyle, anlamı da yok.Ciddi bir masraf olduğunu bildiğimden şimdilik boşverdim.Dedim toprak var,bahçe var,valide sultanın milyon tane saksısı var,binbir çeşit bir şey büyüteyim ekeyim!

Gittim pazardan maydanoz tohumu aldım,humuslu çiçek toprağı aldım,bahçedeki topraktan da karıştırdım biraz ve de ektim.Uzunlamasına saksılar vardır ya ona ektim işte.Sanırım sadece maydanozla durdurak bitmeyecek bu durum.Kafamda milyon tane şey var,düşünmem gereken bir sürü ciddi mesea varken.

Gayri ciddi meselemize devam edelim.Valide Sultan hazretleri demektedir ki,o uzunlamasına saksılara domates,biber ekelim! hadi buyur burdan yak diye söylenecektim ki kendi maydanoz sevdama laf edilmesin diye sustum.Hani kimsenin bir şey diyeceği yok da,neyse işte fide alınıp sanırım bir de biber falan işine de gireceğiz koca balkonda.Bu arada bahçe hala bomboş,bomboş dediyse işte vişne,kayısı,şeftali ağaçları falan var.Bu arada vişne ağacı ne pis bir şeymiş yahu.Geçen sene toplayamadığımız vişneler bahçenin dört bi yanına dağılıp tekrardan çıkmışlar,15'e yakın fide vardı,bunları saksılayıp biraz büyüyünce fidecilere satsam mı ne =) Bu arada sonradan öğrendim ki,vişne çekirdeğini de kiraz çekirdeğini de atmayıp,kutursanız direk seneye toprağa ekerseniz uygun şartlardan çıkma şansı çok yüksekmiş.


Şimdi gelelim izlediğimiz film ve belgesellere:

 Üç bölümden oluşan Albert Einstein'ın Genel Görecelik Teoriminden hareketle Newton'dan gelerek günümüze kadar teorinin aldığı şekli,şemali anlatan,paralel evrenler hakkında doyurucu fikir sahibi olabileceğiniz,seyretmediyseniz mutlaka seyretmeniz gereken belgesel.Aslında hakkında yazılacakları not alsaymışım önceden iyi olurmuş ancak izledikten sonra kafanız milyon olduğu için neden alamadığıma da hak vereceksiniz.Neyse türkçe altyazısı bulunmakta belgeselin aklınızda bulunsun.










The Universe'un öncelikle Secret Of the Sun sonra Mars,The Red Planet,Search For ET bölümlerini indirmiştim,onları seyretme imkanı buldum.Süperdi be abi demek istiyorum buradan yapımcılara.

İçlerinden en beğendiğim Search For ET bölümü oldu.Nedendir bilemiyorum ancak çok ilginç geldi,mesela Jupiter'in tamamen gaz bulutlarından oluşan bir gezegen olduğunu bilmiyordum,yani tam olarak bir dünya,venüs falan değildi.Aslında burada Jupiter'in ilginçliğinden daha çok onun uydusu olan Europa ilginçti.Çünkü yüzeyi tamamen buz kütlelerinden oluşan bir uyduydu.Hatta kütlesinin hemen hemen tamamı buzdan oluşmaktaymış.Dünyanın üçte ikisi büyüklüğünde olan bir uydudaki su miktarı bütün dünyamızdakinden kat kat fazlaymış.

Secret Of The Sun'da ise güneşimizin nasıl bu devamlılığını sağladığını çok güzel anlatmışlar.Füzyon tepkimeleri vs. işin anlayanları dışındakiler için oldukça açıklayıcı olmuş.

Mars,The Red Planet'de Mars'ın oluşumu,geçmişte nasıl bir helde olduğunu yine çok güzel açıklamışlar.Eğer bir zamanlar atmosferi olsaymış bile nasıl tükendiğini de görsel efektlerle açıklamışlar.

Bu arada hani bir zamanlar Mars'te insan yüzü silüeti bulunduğuna dair bir sürü haber çıkmıştı.Onun hikayesine de yer verilmiş,aslında Nasa bunu medyaya sempatiklik,komiklik olsun diye göndermiş,bakın ne bulduk diye,aslında durum hiç te öyle değilmiş.Medya bunu allayıp pullayıp ne hale getirmiş,alttaki iki resimden anlayabilirsiniz.İlk resim medyada her daim dolaşan resim,diğeri de aslolan.




















Bunun dışında History Channel'ın Adolf Hitler hakkındaki belgeselini seyrettim.Umarım bu şekilde belgesel yapmayı bırakmışlardır.Tamam yüzyılın en büyük katilinden bahsediyoruz ancak bu tutumla,bu yapmacık ve de abartılı anlatım tarzıyla pek de başarılı bulduğumu söyleyemeyeceğim.Hitler ve de Nazi Almanyası dönemi hakkında bilginiz,araştırmanız varsa size çok fazla şey katmayacaktır.O zamanın koşulları,düşünce biçimlerini bir çok şeyi düşünerek yapılmalı böyle şeyler.Aynı HC'nin Napolyon hakkında yaptığı belgesel bu şekilde değildi çünkü.Kavgam'ı okuduktan sonra kanımca Adolf Hitler hakkında belgeseller izlenmeli.Hitler'in düşünce biçimi anlaşıldıktan sonra çok daha fazla şey yerine oturacaktır.Aman yanlış anlaşılmasın Hitler'i haklı bulduğum hiç bir konu bulunmuyor,sadece herhangi bir konuyu tek taraftan bakmaktan,görmekten nefret ederim.Milyonlarca Alman'ın derdi neydiyi anlamak,o zamanın koşulları içinde,size çok şey katacaktır.

Yine bir Michael Moore klasiği daha.Bu adamı çok seviyorum ve ilgiyle takip ediyorum.Bizim ülkemizde ve haliyle kendi ülkesinde çokça seveni ve nefret edeni olan bir adam.Olayların hiç bilmediğim taraflarından görmemiz sağlayan bir adam.

İzleyin be abi,söyleyeceklerim bambaşka çünkü bu konuda.Ondan önce Michael Moore'un bir belgeseli daha vardır Sicco adında.Haberiniz yoksa,bilmiyorsanız çok şey kaçırmışsınızdır kanımca.Amerikan sağlık sistemini yeren,şahsen benim hiç bilmediğim,öğrendiğim hayranlıkla seyrettiğim bir yapımdı.Sicco'yu da aradan çıkaralım böylelikle.







Bugün Ne Öğrendim?

Bugün pazardan maydanoz tohumu alırken ,zabıtalar tohum aldığım adama 1 tl. karşılığında makbuz veriyorlardı.Zabıtalar gittikten sonra sordum,ne için ceza kestiler diye,ceza olmadığını,bu bulunduğu yerin ücretini aldıklarını söyledi.Pazarcılar bağlı bulunulan belediyelere,pazarda tuttukları yer için kira ücreti ya da daha önce ihaleleye katılmışlarsa bedel öderlermiş,daha sonradan gelenler,kenarda köşede bir şey satanlar,zabıtaya bu ücreti verirlermiş.

4 yorum:

  1. bunu okuyunca aklima bir akrabamizla aramizda gecen muhabbet geldi :) kendisi maydanozun agacta yetistigini zannediyordu! ve kendisi 40 yaslarinda bir tarih ogretmeniydi :) neyseki emekli oldu da gelecegimiz artik o kadar tehlikeli degil :)

    sana iyi yetistirmeler o zaman. bu arada limonsuz olmaz maydanoz unutma :)

    YanıtlaSil
  2. oyy daha yeni gördüm =) maydanozlar hala çıkmadı =))) tohumların üzerine toprağı biraz fazla ekmişim sanırım =)

    YanıtlaSil
  3. Süper yazı. İlgiyle takip edeceğim blogunuzu. Güzel bilgiler veriyorsunuz. Başarılar.

    YanıtlaSil
  4. rica ederim mutlu ettiniz beni =)

    YanıtlaSil