29 Haziran 2010 Salı

Mengele'nin İkizleri

Mengele's Twins

 National geographic'te seyrettiğim belgesel. Mengele'nin İkizleri. şimdiden söyleyeyim, ben bu yazıda belgeseli anlatacağım, özetinden daha çok önemli olan her şeyden bahsedeceğim. o yüzdendir ki, belgesele sahip olma imkanı olanlar, seyretmemiş olanlar bundan sonraki kısmını okumasınlar.

Her şey 1960'ların başında brezilya'nın cândido godói kasabasında, ilginç bir şekilde ortaya çıkan ikiz gebeliklerden sonra başlıyor. şuan ki tarih itibariyle 4 kilometre kareye yayılmış olan kasabada 80 aile var. bu aileler içinde 44 çift ikiz var. bu rakam dünya ortalamasının yüzde 1000 üzerindeymiş efendim. candido godoi hala çoğunlukla alman kökenli insanların yaşadığı bir yer. ayrıca araştırmacıların elinde 1950-1960'lı yıllara ait, bir lisede çekilmiş fotoğraf var, gamalı haçlı liseli öğrenciler.

Bu olayla ilgili bir sürü spekülasyon varmış, uzaylılar, çeşitli nükleer denemeler vs. ancak en garip olanı ise tam ikizlerin ortaya çıkmaya başladığı dönemde aynı coğrafya içinde joseph mengele'nin izine rastlandığı ifade ediliyor. mengele savaş sonrası karmaşasında sahte bir pasaportla italya genova'ya kaçtı, ordan da 1949 yılının sonlarında güney amerika'ya giden bir kuru yük gemisine bindi. arjantin'in başkentine gelmişti. mengele'nin ikiz saplantısı devam etmekteydi.


Araştırmacılar, o yıllarda yaşamış olanların ifadelerini almışlar, buna göre mengele'nin fotoğraflarını göstermişler, evet o demişler, ara sıra kasabamıza gelen, ziyaret eden, hamile bayanlarımızı tedavi eden kişi bu diyorlarmış. işin daha da ilginç kısmı bazı çevre kasabalarda kendini veteriner olarak tanıtan bir alman varmış. kendilerine ikiz gebelik sağlayacak ilaçlar vereceğini, ineklerinin verimlerini arttıracak yollar vadetmiş. hatta şuan kasabada oldukça fazla ikiz inekler de mevcutmuş ki bunları da gösterdiler. hatta bir inek gösterdiler ki, 4 defa ikiz doğum yapmış. bu inek sahibi çiftçi'nin ikiz kardeşi vardı, aynı zamanda ikiz oğulları da vardı. bu arada bu amcamın bir iddiası da var, o da kasabanın su kaynağı. su kaynağından örnekler alınıyor ancak herhangi bir anormal sonuç meydana çıkmıyor.

Bir üniversiteden bazı araştırmacılar geliyor, herkesten dna, kan örnekleri alıyorlar. araştırmalar başlıyor.
 

Araştırmacılar 1950'lerde bir ineğe ikiz doğurtmak için yapılabilecek tek yolun hayvanlara büyüme hormonu vermekten geçtiğini belirttiler. igf denen bir protein buna sebebiyet veriyormuş. bu protein hem insanlarda hem de hayvanlarda işe yarıyormuş. 

Bir mengele araştırmacısı sırf bu iş için yıllar sonra arjantin'e gitmiş, bir çok istihbarat kurumları, devletlerin ulaşamadığı belgelerin olduğuna inanıyormuş. yıllarca bu belgelere ulaşmak için uğraşmış, bir gün isteğine ulaşmış. anlattığına göre bir gün kendisine ulaşılmış ve belgelere göz atmasına izin verilmiş, buna göre arjantin'de kaldığı 10 sene boyunca ne yaptığına dair her şey bu belgelerde varmış. arjantin hükümeti yıllarca mengele'yi takip etmiş. bu belgeler içerisinde mengele'nin başvuru evrakları, iş anlaşmaları, göç evrakları, banka hesapları, kredileri, telefon ve adres bilgileri daha da ilginci hepsi kendi adına ait. arjantinli yetkililer onu izlemiş ancak tutuklamamışlar. mengele 1950'lerin ortalarında bir şirket kurmuş, bu şirket bir ilaç şirketiydi. bu şirket veterinerlik ilaçları ithal eden bir iş yapıyordu zamanla faaliyet alanını genişletip insan ilaçları da getirmeye başlamış.

Şimdi bir soru daha var, buenos aires gibi güney amerika'nın paris'inden neden 800 km. uzaktaki bir brezilya kasabasına geldi mengele? burada şu söylenmekte, 1960'ın mayıs aylarında, en çok kan döken nazilerden birisi olan adolf eichmann kaçtığı arjantin'de, mosad tarafından yakalandı. bu da buenos aires'te ki büyük çoğunluktaki nazileri oldukça rahatsız etmişti, haliyle mengele'yi de. mengele büyük kentlerden kaçmalıydı. ilk önce paraguay'a kaçtı, dostları vardı orada, kısa bir süre sonra hemen güneyindeki bir çiftliğe gitti, o çiftlikle candido godai arasında sadece 70 km. vardı, ayrıca bu bölgede etkin bir sınır yoktu. istediği gibi dolaşabiliyor, her yeri ziyaret edebiliyordu. bu aşamada o yıllarda o yollarda 800 km. gitmenin imkansıza yakın olduğunu düşündüren laflar etmekte belgeseli yapanlar. ilginç.
 

Şimdi olayın bilimsel boyutuna dönelim. az önce bahsettiğim büyüme hormonu ile ilgili vaziyete araştırmacılar bir açıklama yapıyorlar eğer ki büyüme hormonu verilir de ikiz gebelik sağlanırsa, bunun diğer nesillere geçme olasılığı çok azmış. yani olay azalmaya başlar ya da dalgalanma halinde devam edermiş. ancak bu kasabada durum garip bir şekilde ikiz oranı hiç değişmemiş, stabil şekilde devam etmiş. o yüzdendir ki büyüme hormonuyla ilgili iddia çürütülmüş oluyor. kısaca ikizleri nesiller boyu yapay olarak tetiklemek bilimsel açıdan mümkün değil. (belgeseli yapanlar böyle diyor.)
 

İkinci bilimsel vaziyete bakıyoruz. araştırmacılarımız kasabanın geçmiş kayıtlarını, mezarlıklarını inceliyorlar. 20. yüzyılın başında kasabayı kuran alman göçmen ailenin sayısı sadece 8. evet bu kasabayı 8 aile kurmuş. bu aşamada genetik bilmi araya giriyor, şöyle açıklamaktalar: eğer izole bir yere yalnızca birkaç aile yerleşirse gelecek nesiller sadece bu sınırlı gen havuzundan gelişir. dışarıdaki dünyada çok ender gelişecek olan genler bir anda izole gen havuzunda yaygınlaşır, genetikçiler buna kurucu etkisi diyorlarmış.
 

Üçüncü çürütme tezimiz ise brezilya'daki bir gizli askeri üste saklanan belgelerde gizli. burada federal polis arşivlerine bakıyoruz, mengele'nin son günlerinde ölümünden sonra bulunan çantasındaki eşyalar: sahte kimlik belgeleri, kalem, pusula, diş fırçası vs. çantanın içi bilimsel verilerle, belgeler, dokümanlarla değil, kaçmakta olan bir adama ait şeylerle ilgili. bu arada daha değerli hatıralar var, günlükleri, mektupları var. mektuplarda ve günlüklerde candido godoi'den, ikiz bilmecesinden, güney amerika'da kaçarken bilim yaptığından bahsedilmiyor, bunların yerine depresyona girmiş, yalnız, başı boş bir adamın gezileri var. araştırmacı - ki bu araştırmacı mengele öldükten sonra, onu yıllarca yanlarında saklayan insanları mahkemeye vermiş kişiden bahsediyorum aynı zamanda en büyük mengele araştırmacısı -, kesin dille mengele'nin kaçtıktan sonra bilimle uğraşacak zamanı olmadığını belirtmiştir.
 

Mengele 1961'den 1979'daki ölümüne kadar iki aile yanında kalmıştır, bu aileler onu saklamıştır, bu arada bu aileler kesin bir dille mengele'nin candido godoi'ye hayatı boyunca hiç gitmediğini ve deneyleri tekrar başlatmadığını doğrulamışlardır.
 

Son olarak, yapılan araştırmalar sonucunda araştırmacılar 20. yüzyılın başına kadar giden ikiz vakalarına rastlamışlar, bu vaka tek bir atadan gelmekte. yani en mantıklı açıklama kurucu etkisi açıklaması. daha öncede yazdığım ve belgeselde de belirtildiği üzere ikiz doğurma geninin igf denen protein ile ilişkisi belirlenirse ki hala araştırılma aşamasında tam bir sonuca varabileceğiz. kısaca candido godoi ile mengele, haliyle ikizler arasında hiçbir alaka bulunmamakta.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder