20 Temmuz 2010 Salı

Pakistan Üzerine

National geographic adventure'da izlediğim belgeselde bambaşka bir pakistan'dan bahsediliyordu. programın sunucusu diego buraya gelmeden önce kafasında bambaşka bir ülke olduğunu, her yerde çarşaflı kadınlar, cübbeli erkekler göreceğini sandığını, büyük bir baskı olduğunu sandığını anlatıyordu.

Belgesel devam ettikçe açıkçası bende çok şaşırdım, okuduğumuz, görüntülerde gördüğümüzden bambaşka bir pakistan vardı karşımızda. gençlerin, eğlenmek isteyenlerin açıkçası çok fazla şansları yoktu ancak barlar vardı, bu barlardan birine girer diego, içeride pakistanlı genç erkek ve bayanlar dans etmekte, içki içmektedirler, bayanlar bildiğimiz ortalama türk kızı gibi giyinmektedirler, asklı bluz, kot, saçı açık, bakımlı, makyajlı. o kızla konuşmaktadır diego "ben buraya gelmeden önce hiç pakistan'ı böyle hayel etmemiştim, kimse sizi rahatsız etmiyor mu?" kız da şöyle der: "tüm dünya bizi bambaşka biliyor, bunların hepsi 11 eylül'den sonra oldu, dışarıdan devamlı savaş halinde, zulüm ve baskı halinde bir halk olarak lanse ediliyoruz, böyle bir şey yok, beni bugüne kadar kimse rahatsız etmedi, biz böyle bir toplum değiliz"

Aynı bar içeirisinde dolaşırken bir gay ile karşılaşır diego. aslında gay demek ne kadar doğru bilemiyorum, kadın görünümünden bir erkekten bahsediyorum, saçları, kaşları, makyajıyla. barda dans ediyor, eğleniyordur bu kişi.

diego sorar "ben şoktayım, hiç böyle bir ülke hayal etmemiştim"
kadın?erkek?: " evet dışarıdan böyle görünüyor ancak gerçek böyle değil"
diego: "ne iş yapıyorsun"
ke : " ulusal bir kanalda program sunuyorum"
diego: " pakistan'dan bir eşcinsel olarak ulusal bir kanalda progrma sunuyorsunuz, gerçekten mi ?"
ke: "evet dalga geçmiyorum"
diego: "peki sizi ziyaret edebilir miyiz, bir sakıncası var mı?"
ke: " hiçbir şey için izin almak zorunda değilsin, istediğin zaman gelebilirsin"

Ertesi gün program setine gittiklerinde akşamki eşcinsel kişi tamamen bir kadındı, kıyafeti, makyajı her şeyiyle. ilk gördüğünüzde eğlence programı sanıyorsunuz ama değil, kendisi bir politika programı sunmaktadır. oldukça popüler bir kişiydi, 30 milyon seyircisi olan bilinen bir kişinden bahsediyorum. gerçekten de inanmakta zorluk çektim. gerçekten de bu kadar özgür rahat bir ülke miydi?

Ardından diego, ülkenin en büyük güzellik merkezlerinin sahibi bir bayanın yanına gidiyor. içerisi bizimkilerden hiçbir farkı yok. ancak güzellik merkezinde çalışan kadınların hepsinin yüzleri kezzaptan dolayı inanılmaz bir deforme içinde. öğreniyoruz ki bu güzellik merkezleri zincirine sahip zengin kadın, bilerek bu kadınları çalıştırmaktadır. gazeteye ilan verip kezzap saldırısına uğramış bayanları çağırmış, çalışabilecek olanları kendi sektöründe çalışacak eğitim verip hayata kazandırıyor. bazılarını italya'ya 2 yıllık eğitime bile göndermiş.

Aynı bayanla diego, daha yeni kocası tarafından kezzap saldırısına uğramış bir kadının yanına, hastaneye gidiyorlar. kadın öyle ağır bir saldırya uğramış ki, kezzaptan dolayı burnu erimiş, sadece bir çift delik görüyordunuz suratında, suratı yoktu aslında...
diego:+ bayan:-

+neden saldırıya uğradınız?
-hostes olmak istiyordum, başvurum kabul edilmişti, eşim kabul etmedi.
+kendisi nerede şimdi hapishanede mi?
- hayır serbest, kanuna göre aile içi mevzuu olduğu için serbest

Sonrasında pakistan köylerine gider diego. burada tam bir ağalık sistemi vardır. toprak sahibi kişiler ve işçileri. 30 yıldır tarlada çalışan yaşlı bir adama sorar, ne kadar maaş alıyorsun diye, hayatı boyunca hiç maaş almadığını söyler. tarlada çalışması karşılığında yemek ve yatacak yer verildiğini söyler. yemek dediğimizde çok besleyici değil. diego'nun yanındaki tercüman bir çocuk gösterir, sence kaç yaşında bu der, 5-6 der diego, hayır der tercüman 10 yaşında bu çocuk... bazı insan hakları savunucuları bazı işçileri toprak sahibinden satın alarak köyler oluşturmuştur, özgürlüğü ellerine verilen köylerdir bunlar, orda da acayip konuşmalar geçmiştir.

Ardından diego şehre dönmüştür. burada "dönmeler" diye tabir edilen (belgeselde aynen böyle çevrilmiş) eşcinsellerin yanına gitmiştir. evet kadın görünümlü erkekler, gaylar, hadım edilmiş kişilerden oluşuyor bu grup. kıyafetleri, saç, makyajıyla hiç bir kadından farkları yok. işleri ise düğünlerde dans etmeye gitmek. hayır hayır striptiz falan değil =) normal ortamda dans ediyorlar, milleti eğlendiriyorlar ve dua ediyorlar, işleri bu. işin daha da ilginç tarafı herkes kendilerini biliyor ve benimsiyor, yoldan geçen bir bayana soruyorlar, dönmeler hakkında ne düşünüyorsunuz diye, biz onları çok seviyoruz, onlar da bizim gibi, düğünlerimize gelip dans ederler, bizim için dua ederler, onların duaları daha etkilidir, daha çabuk kabul olur, der.

Bir ülke hakkında izlediğim en ilginç belgesellerden birisiydi. pakistanlıların tepkisi, dünya tarafından yanlış bilinmeleri, 10 yıl öncesine kadar bir çok alanda turistik faaliyetler oldukça iyiyken bugün sıfır noktasında.

ek: bu arada pakistan'ın seksi, fantezi ürünleri üretimi konusunda oldukça gelişmiş olduğunu biliyor muydunuz? evet, avrupa'daki bu ürünlerin çoğu pakistan'dan geliyormuş.